Vratislav 2017

by - 18:24

Cestování je moji láskou a já se každý rok snažím nesedět na zadku a něco navštívit, něco nového vidět a poznat. Loni v lednu jsem navštívila Londýn, článek najdete tady, letos padla volba na Vratislav (Wroclaw) a rozhodně nelituji!


Výběr této destinace byl čistě náhodný. Ovlivnila ho nabídka autobusové společnosti PolskiBus, který z pražské Florence jezdí hned do několika polských měst. Volba padla na Vratislat proto, že není zas tak daleko, čtyři hodiny jízdy se dají zvládnout, a také doporučení mé kamarádky, že je to moc pěkné město. Nemýlila se!


Jízdenky je dobré kupovat s předstihem nebo v akci, pak Vás vyjdou na pár korun. My jsme chvíli váhali, a tak nás zpáteční jízdenka do Vratislavi pro dva vyšla na 945 korun, ale i to mi přijde jako slušná cena. Hned, jakmile jsem koupila jízdenky, otevřela jsem stránky Airbnb a hledala ubytování. měla jsem štěstí, našla jsem pokoj v centru, který neměl chybu. Tady je na něj odkaz, kdybyste měli zájem.


Bydlení v centru má jednu velkou výhodu - nemusíte řešit MHD a všude se dostanete pěšky, protože většina historických center je nakumulovaná v jednom místě. Samozřejmě, pokud Vám to zdravotní stav nedovolí, dá se koupit i několikadenní jízdenka na MHD, což lze i ve Vratislavi, ale my ji nevyužili. Tramvají jsme jeli jen jednou a to jsem musela muže ještě nutit!


Obvykle když někam vyrážím na výlet, mám dopředu zmapované místní památky, lákadla a vše, co je třeba. Tentokrát jsem ale žádnou přípravu nestihla, jen jsem si vytiskla jeden článek popisující zajímavá místa ve Vratislavi. Muž si jej přečetl a hned ho zaujalo pár tipů - například vyhlídková místa. Zmíněná byla čtyři a my je samozřejmě museli navštívit všechny! Prvním byl tento mostek v kostele Máří Magdalény. Další byla věž kostela sv. Alžběty, matematická věž v univerzitním muzeu a věž v katedrále sv. Jana Křtitele. Poslední zmíněnou jsme jako jedinou nestihli, zbylé tři čítají stoupání po 745 schodech.


Vratislav je samozřejmě krásná i ze země. Domečky na Rynku jsou barevné a v jejich spodní části najdete krámečky se suvenýry, čokolády, nejrůznější občerstvení a restaurace. Náměstí mi připomínalo Plzeň, vlastně město celé, ale moc se mi líbilo.


Po celém centru najdete spoustu malých skřítků, kteří dotváří koloryt města. Vždy jsou znázorněni podle místa, kde se nachází. Třeba před kavárnou byl skřítek vytvořený s hrnkem kávy v ruce. Mají historický význam, pomohli vystavět celé město, ale najdete je v různých situacích. Mezi nimi jsou například Opílek a Ožrálek, tihle dva pojmenovaní nejsou, ale před buduvou pošty se o tu kouli už přetahují asi dlouho, hihi. Pokud byste chtěli navštívit všechny skřítky, v informačním centru na Rynku (hlavní náměstí) mají mapu jen s nimi, vyjde na šest zlotých, což je necelých třicet pět korun.


Centrum Vratislavi není nijak veliké. Pro turisty jsou tu vytvořené dva okruhy. První nás vedl kolem řeky a vodních kanálů, jde o hranici centra a zbytku města. Trasa je dlouhá kolem pěti kilometrů a nabízí spoustu zajímavých výhledů, třeba jako na fotce na katedrálu sv. Jana Křtitele.


Druhý okruh je delší a zavede Vás kolem nejdůležitějších historických míst. Na fotce je k vidění radnice na Rynku, na jejím boku je nejstarší hospoda ve Vratislavi i s původními dveřmi a z druhé strany je historické muzeum. Mimo těchto míst díky této trase spatříte kostely, univerzitu, tržiště a spoustu dalšího.


Když už jsme měli dost kilometrů v nohách, museli jsme se posílit. Několikrát jsme si koupili paczky, což jsou místní koblihy plněné čokoládou, vanilkou, karamelem, lesním ovocem a dalšími mňaminkami. Také jsme na doporučení místního průvodce zavítali do Burger Love, kde mají vynikající hambourgery - i pro vegetariány. A poslední den jsme si odškrtli tradiční pirohy v Momos, které jsme vyzkoušeli s bramborami, špenátem a lososem a také s kachnou a brusinkovou omáčkou.

A to je vše, co jsme za víkend stihli. Byl to našlapaný víkend. Našlapali jsme čtyřicet šest kilometrů, viděli spoustu zajímavých míst, zmrzli jsme, navštívili místní aquapark, který mimochodem můžu doporučit, a hlavně strávili moc fajn víkend!

Kam jste se naposledy vydali Vy? A byly jste někdy ve Vratislavi?

You May Also Like

1 komentářů

  1. Wroclaw teda vypadá taky skvěle! My máme za sebou naposledy Krakow, taky s Polski busem, ty jízdenky mají fakt extra levné. Určitě jsme v Polsku nebyli naposledy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!