Sabores tapas&vinos

by - 6:00

Před několika dny jsem dostala pozvánku do pražského tapas baru, naznala jsem ho, vlastně jsem ani nikdy tapas neměla, a tak jsem neváhala a pozvání nadšeně přijala. Spolu s pozvánkou mi přišel i popis konceptu, který senod konce loňského roku majitelé snaží rozjet. Jsou výhradními dovozci některých španělských komodit, které si můžete zakoupit na jejich eshopu a nyní Vás provedu jejich restaurací.


Sabores najdete mezi Náměstím republiky a Týnským chrámem, v Malé Štubarské, pokud tam nebudete mít namířeno, je docela možné, že si baru ani nevšimnete. Nicméně, za návštěvu stojí už jen kvůli interiéru, který mi evokoval Gaudího park v Barceloně, kachličky kam se podíváte. A lustry jako svléknutá hadí kůže nebo rybí šupiny, záleží, z jakého úhlu se podíváte.



Mohla jsem si s sebou někoho vzít, a protože muž je milovníkem Španělska a všeho, co se k němu váže, byl tím správným kandidátem. Tříhodinovou baštu jsme zahájili cavou, jemným bublinkatým vínem, které bylo lehké, takže chutnalo i mně, která šampus zrovna nevyhledávám.


Jídelní lístek je poměrně nabitý, a tak jsme začali hned od první stránky a na úvod si objednali hovězí šunku Cecina. O té já jsem slyšela poprvé, takže mě hodně lákala a dobře jsme dělali, byla výborná. Doopravdy byla cítit chuť masa, nebyla příliš slaná, a tak vůbec nevadilo, že jsme k ní neměli chleba k zakousnutí.


V nabídce jsou i jiné šunky a jsou stejně jako studené tapas podávané na břidlicových destičkách, což krásně doplňuje perfektní foodstyling, jak uvidíte u grilované chobotnice z Gibraltaru, která byla podávaná s paprikovou pastou a pálivým kořením a samozřejmě kytičkami.


Chobotnici jsme zapíjeli červeným vínem, které je dle mého názoru pro Španělsko typické. Ochutnali jsme tři druhy, každý poskládaný z jiných odrůd a bylo neuvěřitelné, jak se mohou od sebe vína z jedné země lišit. Od živého, přes sametové, co vonělo po švestkách až po chlebové víno. Ano, já z něj cítila kynuté chlebové těsto. No, na chuť si určitě přijde každý. My totiž potom chytili slinu a objednali si ceviche s mangem, avokádem a gazpachem. 


Servírování bylo stejně jako u ostatních chodů velmi moderní, ale krásně podtrhovalo tu explozi chutí, která přišla. Tento pokrm si umím představit jako oběd v parném letním dni. Gazpacho příjemně chladí a rybí maso s ovocem jsou velmi svěží, takže to člověka "nezabije" jako klasické teplé jídlo. Bar ale nenabízí jen studenou kuchyni, proto jsme si dali i teplé jídlo, které by se podle mě zase hodilo krásně na večeři.


Řeč je o kalamárech s fazolemi, což mi na první přečtení přišlo jako strašně divoká kombinace, ale v reálu to bylo skvělé. Jídlo bylo příjemně pikantní a navzdory předchozím obavám vše k sobě ladilo a vytvořilo harmonii chutí pro mě do té doby nepoznanou.


Celé obžerství jsme zakončili, jak jinak, než dezertem se jménem crema catalana. Řekla bych, že to je takové španělské crème brulée, ale spolu se zmrzlinou to mělo opět grády. Muž řekl, že tohle by mohl po kilem a já mu rozumím, ale to bychom byli za chvíli jako koule! Jak tak koukám na ty fotky, nechci Vás děsit, nebojte, my si každé jídlo dali napůl, protože jsme chtěli okusit co nejvíc chutí a neodplazit se s nafouklými žaludky.


Všechno krásný jednou končí a i naše tříhodinová hostina dospěla ke svému konci. Já osobně můžu bar Sabores tapas&vinos doporučit, ale připravte se, že se jedná o relativně drahý špás, který nicméně stojí za zkoušku. Není to podnik, kam bych zašla, každý týden, ale rozhodně jsem tam nebyla naposledy. A co mi nejvíc učarovalo? Růžové víno a grilovaná chobotnice. To jsou mé trumfy a drahý je obeznámen s tím, že to jsou tipy na žehlení případných průšvihů.

Co Vy a zahraniční kuchyně, která je ta Vaše nej? Zaujal Vás bar Sabores?

You May Also Like

4 komentářů

  1. Vypadá to moc dobře. Taky si vždy s mužem dáváme jídlo na půl, abychom toho mohli ochutnat, co nejvíce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to totiž skvělý tah, já pak můžu třeba ochutnat i dezert, byť bych celý nesnědla :)

      Vymazat
  2. Všechno vypadá opravdu skvěle! já jsem ve Španělsku strávila půl roku a všechny tyhle dobroty jsem tam ochutnala a je to opravdu procházka růžovým sadem. BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím ;) Já se letos do Španělska chystám na dovču a už se těším na všechny ty dobroty! :D

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!