Londýn - rady a tipy

by - 6:48

Dnešní článek je volným pokračováním příspěvku z minulé středy, ve kterém jsem se věnovala mým zážitkům z víkendu v Londýně. Více si můžete přečíst tady. A pokud by Vás Londýn lákal, a že má na co, tak jsem dala do kupy pár rad, které by se Vám mohly hodit, až tam pojedete.



My jsme letěly s kamarádkou z Prahy na londýnský Standsted. Letenky se dají sehnat za slušné peníze, my cestovaly se společností Ryanair. Ne jejich webu si určitě vyberete. Cena letenky jde ale ruku v ruce s denní hodinou. My jsme přistáli těsně před půlnocí londýnského času, což naštěstí není překážkou. Tady na tomto webu si můžete najít cestu do místa Vašeho noclehu a tady je možnost si zakoupit jízdenky z letiště do Londýna, cesta trvá přibližně hodinu a čtvrt a autobus odjíždí z letiště každých patnáct minut po jedné hodině ranní. Cena je variabilní podobně jako u letadla, čím dřív si lístek koupíte, tím je jízdenka levnější, dá se ale zakoupit i na letišti.


Když přijedete do Londýna uprostřed noci, nevadí, autobusy městské hromadné dopravy tu stále jezdí, noční linky nebo ty čtyřiadvacetihodinové. Na cestování městskou dopravou je potřeba mít lístek, který si v autobusu u řidiče nekoupíte. Buď se dají koupit u vchodu do metra v automatu na přesnou trasu, podle stanic nebo zón, případně se dá koupit denní lístek. Londýňané ale používají tzv. oyster card, modrý kus plastu, na který si nabijete peníze, a pak přiložením karty ke čtečce platíte cestu. V metru je potřeba oyster card označit, když jdete dovnitř a když z něj vylézáte, jinak Vás nepustí. V autobuse se označuje karta jen při nástupu, buď u řidiče nebo i uprostřed. V autobusu se dá taktéž jízdenka zaplatit bezkontaktní platební kartou, jen je cena o trochu nevýhodnější než s oyter card. Nutno říct, že samotná oyster card má depozit pět liber, které Vám buď vrátí ve stanicích metra při odjezdu, nebo se dá ten depozit projet a kartu si můžete nechat.


Každou sobotu dopoledne se v Nothing Hillu na Portobello road konají trhy s veteší, s vintage poklady. Stačí, když metrem dojedete na Nothing Hill Gate, vylezete z podzemky směr Portobello road a půjdete s davem. Míří tam stovky lidí a cestou si můžete prohlédnout krásné barevné malé domečky, honosné vily a staré domy s původními domovními znameními. Pořídit tam můžete téměř cokoli, levně i draze, ale i tady je potřeba mít se na pozoru, prodávají se tu i šmejdy z ebay apod. Když už se na trhy vydáte, zastavte se v Sun in splendour, hospůdce, kde nabízí snídani až do dvanácti hodin. Na výběr je několik variant, včetně klasické snídaně nebo vajec asi na pět způsobů. K tomu příjemné prostředí a milá obsluha jako bonus. My byly unešené!


V takových místech člověk nasaje nejlépe atmosféru stejně jako v tradičním bydlení. Já osobně jsem poprvé v Londýně vyzkoušela ubytování přes airbnb a musí jej rozhodně doporučit. Podle adresy, recenzí a ceny si vyberete všude ve světe a kromě toho, že Vám informace o dané lokalitě předá někdo místní, můžete ještě ušetřit, jak tomu bylo v našem případě. My jsme bydlely zde, nicméně pokud chcete Londýn projít pěšky, je lepší si najít ubytování na severním břehu Temže.


Co se týče jídla, my jsme si pobyt v Londýně rozhodně užily! Ochutnaly jsme toho doopravdy hodně na to, že jsme tam byly sotva tři dny. Na kávu jsme chodily do Pret a manger, což je řetězec podobný Starbucks, ale mají tam i polévky, snídaně, sendviče, saláty, příjemné posezení a výbornou kávu! Na tradiční britský čaj s mlékem jsme se zastavily v kavárně moderní galerie Tate, kam je částečně vstup zdarma, mimochodem. Pokud by na Vás přišel hlad nebo chuť třeba na čerstvé ovoce, ty zaženete buď M&S food nebo třeba v Sainsbury´s. Na výborném hotdogu si pochutnáte u London Eye, u velkého ruského kola, kam lístky kupované dopředu přes internet vyjdou na dvacet liber. A stejně jako párek v rohlíku si "do ruky" můžete koupit i výborný cupcake - u stánku Lola´s cupcakes, já jsem ochutnala pravý red velvet a byl vynikající! Měli ale nepřeberné množství druhů a velikostí. Bylo také možné si nechat dortíčky zabalit do krabice. Když už jsme byly v té Anglii, zašly jsme i k Indům. Můžu doporučit restauraci Truly Indian Food, která se nachází kousek od London Bridge. Jídla mají kolem deseti liber. No, a na závěr, před odletem, jsem si musely dát tradiční fish&chips. Stále jsme hledaly místo, kam na ně půjdeme, až jsme zamířily do hospůdky Glassblower na Brewer street kousek od Picadilly. A pokud byste měli chuť na něco sladkého, doporučuji malý kouzelný obchůdek Hardys na Ludgate Hill. 


Tak to by bylo z mých rad asi všechno. Londýn je relativně bezpečné město, cítila jsem se tam bezpečněji než v centru Brna, a to jak ve dne tak v noci. Pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište ho do komentáře a když budu vědět, tak Vám poradím.

Chytáte se do Londýna nebo už jste tam byli? Jak cestujete Vy - s cestovkou nebo na vlastní pěst?

You May Also Like

3 komentářů

  1. V Londýně jsem na podzim minulého roku strávila tři týdny díky Erasmu a bylo to super, chystáme se s přítelem vrátit letos v říjnu a právě také uvažujeme o ubytování přes Airbnb. Skvělý článek, musím se vším souhlasit! Pret a manger mi nic neříká, určitě po něm mrknu!
    Definitely Different

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy, díky za ně. Hlavně jsem neznala Airbnb a teď jsem u toho strávila tak 2 hodiny a projezdila bych hned celý svět. Já dávám především u Anglie tip na kvalitní norskou předpověď, podle které jsme vždy plánovaly, co ten den budeme dělat.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, letos taky plánuju na podzim navštívit Londýn, takže se mi poznámky a tipy z tvého roadtripu určitě budou hodit. Momentálně řeším, které památky v Londýně navštívit. Co bych podle tebe rozhodně neměla vynechat? Buckinghamský palác či Big Ben je jasný, ale kdyby jsi věděla o něčem méně známém, ale i tak okouzlujícím určitě dej vědět. ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!