italské prázdniny

by - 6:30

Je to už několik let, kdy jsem Itálii propadla. Líbí se mi jejich styl života a taková ta pohoda, která na mě dýchne, když tam přijedu. Mluvím o vnitrozemí Itálie a dneska Vás vezmu cca osmdesát kilometrů nad Řím, do provincie Lazio. Cesta tam trvá zhruba dvanáct hodin, ale stojí to za to, tak jedeme!


Abyste se tam dostali, stačí Vám najet na dálnici D5 (případně k ní dojet) a dát se směr Mnichov, ten objedete a míříte na Insbruk. Až jej minete a projedete přes Brener, pak už jedete dolů a dolů až ke sjezdu na Attigliano. Odsud je to už asi jen padesát kilometrů.



Ale ta odměna stojí za to trápení na sedmi stech kilometrech italské dálnice. V Capodimonte na Vás totiž čeká lávové jezero s černým pískem a žádným turistou. Ano, všude kolem jsou italské rodiny. To je na tom asi to nejkrásnější, protože všude kolem zní italština, sem tam francouzština, ale nikdo nesleduje, jaké máte plavky a zda jste do nich fit and slim. Naopak, Italové na pláž pod platany berou i své staré rodiče či handikepované členy své rodiny, což mi přijde krásné. Prostě tráví čas spolu.


Vallerano se stává na pár dní naším domovem. Všechny místní poslušně zdravíme, oni se na nás smějí a když přijedeme z pláže, tak nám dědové od kávy a karet ukazují, zda máme dobře zaparkováno nebo jestli můžeme ještě popojet. Není třeba umět plynně italsky, stačí pár slov a oni jsou jak sluníčka. Nejvíc se mi asi líbí jejich vstřícnost, když můžou, tak pomůžou.

Pokud nás jezero omrzí, stačí dojet o dalších dvacet kilometrů dál a dojedeme do Tarquinie, kde je moře. Pozor, jedná se o západní pobřeží Itálie, tak ani tady na turisty nenarazíte. No, není to skvělé? Obecně platí, že pro češtinu si člověk musí až do Říma.


Pro mě je tato oblast pohlazení na duši a vůbec mi nevadí, že jsem tam byla již poněkolikáté. Program dovolené je vždy jiný, záleží na počasí, dá se tu jezdit na výlety, k jezeru, k moři k termálním pramenům, jediné, co potřebujete je auto a jediné dilema, které máte je, jakou si vyberete zmrzlinu.

You May Also Like

12 komentářů

  1. Tak tato část Itálie musí být krásná. Mě okouzlila i v místech, kde turisti jsou a tohle už by byla asi jenom obrovská třešeň na dortu :-) Do evropských hlavních měst, která bych chtěla opravdu vidět už mi chybí jen Řím, tak snad se podívám alespoň tam :-) (a pak se vrhnu na sever :3 :D)... Fotky máš jako vždy krásné, ještě bych takhle last minute klíďo jela :-)))
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, klidně bych jela znovu i s tebou! Řím je moc pěkný, ale jela bych tam na podzim nebo na jaře ;-)
      Sever mě také láká, vidíš, hlavní města mě nenapadla, musím si udělat 'to visit list' :-)

      Vymazat
  2. Krásne fotky. Taliansko som si aj ja veľmi zamilovala. Chodila som tam už ako malá a rada sa tam vraciam. Možno budúci rok ak všetko výjde poďla mojích predstáv tak podniknem velký výlet naprieč Talianskom a Vallerano bude určite na zozname miest ktoré navštívim. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a přeji Ti, aby výlet napříč Itálii vyšel, protože je to doopravdy překrásná země! ;)

      Vymazat
  3. Tak to musela být super dovolená! Já byla v Itálii jen jednou, když mi bylo asi 12, s rodičema jsme byli úplně na jihu ve městečku Martinsicuro, klasika dovča u moře. Vnitrozemí mě docela lákalo, ale ne tolik jako jiná evropská města, a tak se na Řím dostalo až letos, a to ještě docela náhodou. Ale jsem za to moc ráda, úplně nás s Tomem to město okouzlilo a rozhodně tam chceme znovu. A ten italský způsob života taky miluju, dilema jakou si dát zmrzlinu, jojoo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to Řím je ještě slabým odvarem ;) Počkej, až narazíš na místo, kde budeš jen s místními, to je pak atmosféra! ;)

      Vymazat
  4. Chápu, že jsi propadla Itálii. Mám stejné syndromy ... :) Ale ještě víc miluju Sardinii. Sardové nejsou tak úplně Italové, ale vše, co se nám v Itálii líbí na tomto krásném ostrově také najdeme. Moc doporučuju na příští léto: https://nejbohatsilidesveta.wordpress.com/2015/10/06/sousedit-s-bohaci/

    OdpovědětVymazat
  5. Het was fantastisch. Ik denk dat je je verkeer kunt vergroten op basis van je inhoud.

    Als u uw websiteverkeer, SEO en website laten maken, of app laten maken wilt vergroten, of grafische ontwerp diensten nodig heeft, kunt u contact opnemen met het Nexoz team.

    Nexoz services:

    Website maken
    Application
    SEO

    OdpovědětVymazat
  6. Italská zmrzlina je nejlepší :-) . Každý rok se na ni těším :-D . Celkově ta Itálie je nádherná. Miluju ty večerní procházky uličkami. Každý rok si dovolenou parádně užijeme a ani se nám nechce domů :-) . Sice máme na zahradě také bazén, kde se můžeme vykoupat a doma ochlazovač vzduchu , ale té italské pohodě se to zdaleka nevyrovná :-) .

    OdpovědětVymazat
  7. بی نظیر بود. لطفا باز هم از این مطالب به اشتراک بذارید.

    خدمات تیم تعمیرات دو سوت تعمیر:

    تعمیر جاروبرقی، تعمیر تبلت، تعمیر قهوه ساز، تعمیر موبایل دو سوت تعمیر، تعمیر ماکروفر، تعمیر بخارشوی و ...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!