řepová polévka à la bára.kára

Sice je u mě březen ve znamení jarní očisty, ale Vás neošidím ani o běžné recepty, i když se teď asi vyrojí ty očistné. Tento recept vznikl úplnou náhodou, měla jsem doma pár věcí a také mi jich na klasický recept dost chybělo, tak jsem zaimprovizovala a tadááá, recept byl na světě, tak vezměte do ruky tužku a notýsek a jdeme na to!


Barvičku to má pěknou, chuť plnou a recept je jednoduchý. 

Suroviny (na jeden hrnec):
2 uvařené červené řepy velikosti grepu (vaří se cca dvě hodiny v osolené vodě)
2 velké mrkve
2 cibule
1 větvička cherry rajčátek
1 kostku bujónu (výběr nechám na Vás, já měla slepičí)
olej, sůl, pepř a provensálské koření


Než začneme vařit, všechno si nakrájíme na kostičky


Pozor, červená řepa hodně barví, takže buď si vezměte rukavice (to není můj případ, já je nemám ráda) a nebo si ruce před vařením namažte krémem. Třetí varianta, tu zastávám já, prostě to nakrájejte a ruce si pak pořádně vydrhněte citronem.


Mrkev rozkrojte podélně na půl a ještě na tenké měsíčky, aby krásně změkla.


Naposledy si nakrájíme cibuli a rovnou ji orestujeme na rozpáleném oleji.


K cibuli přidáme mrkev, restujeme tak pět minut a přisypeme červenou řepu.


Směs restujeme dalších pět minut, poté přisypeme cherry rajčátka a vše zalijeme vodou jen tak, aby byla zelenina ponořená a přidáme kostku bujónu. Vše necháme vařit zhruba 25 minut.


Když je všechna zelenina krásně měkká, přidáme provensálské koření dle chuti. Je aromatické, tak někomu bude stačit méně, to musíte ozkoušet. Začněte jednou čajovou lžičkou a pak přidávejte, přidat můžete vždycky. Na závěr směs rozmixujeme dohladka, osolíme a opepříme a máme hotovo!


Dobrou chuť!

Tak co na polévku říkáte? Vyzkoušíte ji? Nezapomeňte se pak pochlubit s výtvorem.


12 komentářů:

  1. Joo, to nevypada vubec spatne:-) Ja vetsinou polevky varim tak od oka, ala co dum dal, a mam hrozne rada brokolicovy nebo dynovy krem ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brokolicovou mám také ráda ;) Já jsem obecně polévková, takže bych je mohla vařit každý den :D

      Vymazat
  2. Vypadá to moc dobře! My jsme řepu zas až tolik nikdy nepoužívali, ale nedávno jsem přišla na recept carpaccia z řepy a od té doby ji máme pořád doma :) Zkoušela jsem ji i ve smoothie a super, takže to vypadá na brzkou zkoušku tohoto receptu :o)) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Červená řepy je skvělá v salátu s ořechama a kozím sýrem ;) ale tuhle polévku jsem si zamilovala a určitě to není poslední recept, který je tu publikován. Ostatně, už tady byla i pomazánka z červené řepy ;)

      Vymazat
  3. Tak z řepy už jsem vařila skoro všechno, ale polévku ještě ne. Ale chystám se na ni, tak jsem zvědavá, jak bude chutnat :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řepa je skvělá ingredience a největší radost dělá mé peněžence, nandám si jí, že to sotva unesu a kasa na mě mrká sumou kolem třiceti korun :D

      Vymazat
  4. To je super nápad, určitě si to zkusím uvařit. Akorát budu muset vymyslet, čím nahradím provensálské koření, protože to mi nějak vadí :). Poslední dobou jsem na červené řepě hrozně závislá. Carpaccio s kozím sýrem a rukolou, pečená řepa k masu a momentálně moje nejoblíbenější šťáva z červené řepy :)

    hairOCD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mi pak dej vědět, čím jsi polévku okořenila a jak se ti povedla ;) Řepu s kozím sýrem miluji! :)

      Vymazat
  5. Ja by som ju zjedla už len preto, že má peknú farbu :D
    Dijoun&Klaudi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barvu má pěknou, ale barvivo červené řepy je agresivní a působí i po pozření :D

      Vymazat
  6. Asi by mě nanapsadlo, do ní dát rajčata, myslím, že jsem to ani nikoho dělat neviděla. Má to ještě řepovou chuť? Spíš už mi to připadá jako zeleninová polévka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!