pokrm s vůní tymiánu

by - 8:36

Ještě nevíte, co budete dneska vařit? Tak čtěte dál a nechte se inspirovat. Já jsem totiž také přemýšlela, co připravit k obědu. Listovala jsem kuchařkami, až mi padl pohled na francouzské tartiflettes, ale na ty jsem nesehnala sýr a v lednici krásně voněl čerstvý tymián, a tak jsem dala do kupy tento recept.


Suroviny (pro dva lidi):
4 velké nebo 8 malých brambor
2-3 vepřové řízky (můžete dát i kuřecí, záleží na Vašich preferencích)
1 smetana ke šlehání
1 střední cedule
2 snítky tymiánu
sůl, pepř, olej

Postup:
Trouby si předehřejeme na 200°C. Brambory pořádně omyjeme a nakrájíme na plátky silné tak půl centimetru. A naskládáme do pekáčku či zapékací formy tak, aby byly ve dvou vrstvách (proto je počet brambor v surovinách jen orientační).


Řízky si naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji zprudka orestujeme tak, aby se maso zatáhlo.


Nyní si nakrájíme cibuli na kolečka a přichází chvíle vrstvení. Na brambory poklademe snítky tymiánu.


Další vrstvu tvoří cibule.


Na takto připravenou podestýlku poklademe orestované maso.


To vše zalijeme smetanou a dáme do trouby péct zhruba na hodinu. Tady se pak musíte řídit měkkostí masa. Dobrou chuť!


Máte rádi zapékané pokrmy? Co říkáte na tento recept?

You May Also Like

9 komentářů

  1. To vypadá úžasně! Hned bych si to dala, přestože vepřové maso moc nevyhledávám. A zapékané pokrmy miluju! 80% jídel, které si vařím pro sebe, jsou zapékaných :)) Dneska losos s cuketou a sýrovo-mandlovou krustičkou a k tomu dobrá rýže :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, určitě se dá vepřové vyměnit za jiný druh masa ;) Já právě také hooodně zapékám a bez trouby si kuchyň neumím moc představit, přestože jsem jí tři roky měla.. Ten losos zní parádně, to někdy vyzkouším ;-)

      Vymazat
  2. Tymián moc nepoužívám, ale myslím, že nadešel čas ! :D
    makeup-challenges.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, má jedinečnou vůni a jídlu dodá takovou zajímavou chuť ;)

      Vymazat
  3. Já teda všeobecně zapékaná jídla moc nemusím, ale kombinace chutí musí být skvělá...mám ráda jednoduchá jídla...my jsme si dneska udělali pořádný vývar, abychom zahnali ty bacily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych si dala pořádný vývar! ;) A naopak jsem na troubě závislá a co jde, rychle smíchám a dám zapéct. Ono se to pak dělá samo :D

      Vymazat
  4. Doporučuju brambory ještě před šoupnutím do trouby posypat růžovou himalájskou solí. Není sice úplně levná, ale právě na brambory ji používám vždycky. Chutnají pak skvěle.
    Jídlo vypadá opravdu dobře, tymián je úžasná bylinka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, až na ni narazím, zkusím ji ;) A k tomu tymiánu, já jsem jemu a provensálskému koření naprosto propadla a cpu je všude :D

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!