Pro jednou...Ježíšek!

by - 6:00

Každé Vánoce si toho všímám, ale letos se moc nepohybuji v krámech a když jsem tam před nedávnem vyrazila, naprosto jsem se zhrozila. Všude soby a Santa! Co to je? Kde jsou české Vánoce a kde je Ježíšek?


Jak jste asi pochopili, jsem milovnicí Ježíška, mám ráda české koledy, české Vánoce a rozhodně si je nehodlám vzít! Chápu, že je dneska svět provázaný a že u nás fungují firmy, jejichž původ je v zemích, kde dárky nosí tlustý pán, co chodí komínem, ale to si doopravdy necháme vzít i to málo, co nám z naší kultury zbylo?

Je mi z toho trochu smutno, protože my dospělí to víme a chápeme, ale co děti? Někde jsem četla, že maminka dítěti raději řekne, že mu Santa přinese dárky, než by mu vysvětlila, že dárky nosí Ježíšek. Rozumím tomu, že je to pro rodiče jednodušší, protože si Santu děti umí díky Coca-cole apod. lépe představit, ale Ježíšek má prostě kouzlo.

Já jsem pro posílání dopisů Ježíškovi, pro nechávání otevřeného okna při večeři, aby Ježíšek mohl přinést dárky a rozhodně v tom plánuji vychovávat své děti.

Co si o tom myslíte Vy? Santa nebo Ježíšek?

You May Also Like

15 komentářů

  1. Já jsem pro Ježíška, ale Santa mi nevadí. Určitě svým dětem budu vyprávět o Ježíškovi. ;) www.beautypusinka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, na Vánoce jedině Ježíšek. :) Mimochodem, ten svetr na fotce je příšernej :D
    LadyKerstyn blog
    INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Pokud myslíš jako s Betlémem coby náboženským symbolem, tak ne, ale já si třeba Ježíška v dětství představovala jako takový třpytivý vítr a ten bych na svetru klidně nosila ;-)

      Vymazat
  4. Tam je problém, že Ježíšek vlastně nemá žádný zobrazení. Každej věří tomu co vidí. Jinak za mě jednoznačně Ježíšek!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, také v tom "nemožném zhmotnění" vidím zásadní problém.

      Vymazat
  5. U nás jedině Ježíšek, miluji i české pohádky i koledy, ale je pravda že Ježíšek jako postavička je prostě pro marketing nevhodný... a zas si neumím představit, že bych si šla do krámu koupit svetr s Ježíškem, ten sob je přecijen snesitelnější a roztomilý. Ale Santu jako takovýho ráda nemám vůbec, je mi krajně nesympatický :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Díky za názor a i když se to nezdá, já proti sobům nic nemám :-D

      Vymazat
  6. Sice trochu později, ale určitě Ježíšek! Santa ať je tam kam patří, tam proti němu nic nemám, ale u nás prostě jen Ježíšek. Moje tříletá dcera chápe, že jí nosí dárky večer Ježíšek a zatím si ho představuje jako nějaké tajemství nebo jako miminko a že její sestřenici v Anglii (kde Santa taky podle mně není původní) nosí dárky Santa komínem až ráno. Jenže problém proč ten Santa je tady tak propagovaný, že spoustě lidí nedochází, že ten "červenej starej dědek" není Ježíšek, ale někdo úplně jiný a prostě ty soby a tak jsou tak roztomilý (jo já vím, že jsou :-) ) - docela mně letos tohle setkání s realitou dost překvapilo a to jak u moji generace, tak u generace mých rodičů...A to se jen musí pochválit marketing, jak to lidem vtluče do hlavy :-) Nene, Ježíšek je jen slabé zacinkání zvonku, pootevřené okno a tajemství :-) To je na tom to nejlepší, ta představivost!

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych řekla, že je to hlavně kvůli tomu, že Ježíšek nemá žádnou specifickou postavičku, která by se mohla natisknout na svetr aby to lidi zaujalo a koupili si ho.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!