až na samý okraj

by - 21:42

Bretaně, tam jsem se vydala tentokrát. Konkrétně na Pointe du Raz, což je nejzápadnější místo ve Francii, oceán tam bije o skály a vítr češe vlasy. No, vítr tolik nefoukal a vlny jsem čekala větší, ale pro tu vůni ve vzduchu a ten klid bych vraždila. Já jsem si to už užila a teď nabízím požitek z tohoto kouzelného místa Vám!


Cestování po Bretani je v sobotu za speciální tarif za 12euro na celý den, což je super, ovšem ta spojení už taková sláva nejsou, nicméně s tím jsme si poradili. Museli jsme tedy vstávat v pět, protože vlak nám jel v 6:54 a cesta na nádraží trvá cca 35 minut, tak abychom měli nějakou rezervu. Na nádraží jsme se sešli všichni, koupili lístky a usadili se do vlaku. Část skupiny jela jen do Vannes, kam se možná podíváme spolu někdy příště, tentokrát mě čekaly skály a oceán, nikoli město.

Vlakem jsme z Rennes dojeli až do Quimperu, kde jsme přesedli na autobus a pokračovali ještě hoďku a něco, abychom dorazili k tomu kouzelnému místu. Už cestou jsme viděli oceán, byly to nádherné pohledy!


Na La Pointe du Raz je několik stezek, je možné si vybrat dle délky a dle náročnosti. My jsme ale měli pouze dvě hodiny, protože autobusy tam za ten den jedou dva a zpět také dva a ten druhý už jede tak pozdě, že bychom nestihli poslední vlak do Rennes v 17:38 (!!!!), jak jsem říkala, s jízdníma řádama to tu není sranda.


Každopádně nám počasí přálo, byl sice v dáli lehký opar, ale co mělo být vidět, to bylo vidět! Čekala jsem, že mi vítr bude pročesávat vlasy a nebudu je moct zkrotit, to se bohužel nestalo, protože pofukoval spíš vánek. No, nemůžu mít všechno! Ve vzduchu byla cítit sůl, no, řeknu Vám, bylo to božské, klidně bych celý den seděla na útesu a koukala jak vlny bijí o skály a poslouchala šum oceánu.


 Na to ale nebyl čas, takže jsme se vrátili zpět do Quimperu, což je docela pěkné město, ovšem po takovém zážitku, jakým je nejzápadnější cíp ve Francii, by bylo každé město nulové.


Asi největší dominantou města je katedrála, která je doopravdy obrovská a její loď se stáčí lehce k levé straně, takže není úplně rovná. Dala bych Vám se i fotku, ale vnitřek katedrály prochází v těchto dnech rekonstrukcí, a tak byla chrámová loď zabedněná.


Na náměstíčku vedle katedrály byl překrásný karusel, kolotoč, který najdete v mnoha městech, ale mě naprosto dostala ta ponorka, kterou můžete vidět i na fotce. Kromě kolotoče jsou v Quimperu i klasické bretaňské domky s hrázděným zdivem, jsou pořádně křivé, až se člověk diví, jak je možné v tom bydlet.


Když jsme se potulovali historickými uličkami, narazili jsme na tohoto moderního prodavače oblečení, no, řekněte není to bourák? Ještě mi mrknul do objektivu, byla to rychlofotka, vsadím se, že kdybych se o ní snažila za normálních okolností, tak nikdy nebude taková. V Quimperu jsme si ještě sedli na zahrádku a dali něco na osvěžení, ceny nás docela dostaly do kolen a pan číšník na nás chtěl ještě vydělat, tak jsem mu vysvětlila, že takhle rozhodně ne, co všechno jsme neměli a vydali jsme se směr nádraží.

na desce stojí: průvod šťastných andělů
Quimper se s námi rozloučil pohledem na takto hrůzostrašně ozdobené auto novomanželů. Musela to být zajímavá svatba, hostinu měli v sushi baru, víc jsem nestihla, protože nám jela mašina zpět do Rennes.

Jak se Vám dnešní výlet líbil? Máte rádi výlety do přírody nebo spíš milujete města?

You May Also Like

6 komentářů

  1. aspoň ti vůbec nic neuteče, protože když se dívají dva lidi na jednu věc, tak nikdy nevidí totéž ;-) bylo to krásné! a svatba byla jen perličkou :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Toho auta jsem si já třeba vůbec nevšimla, asi jsem šla jinama. Každopádně hostina v sushi baru, moc zajímavý :D

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak, moc mě styl obou článků baví! :-))

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  4. Já myslím, že jsi šla kolem, ale byla jsi zabraná do hovoru ;-)
    Skills of art, tak to jsem ráda ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Fotky krásné, bojuji za víc fotek s Tebou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, tohle by ale spis melo byt o tech mistech, ktere jsem navstivila nez o me ;-) nicmene v clanku z Fougères jsem se rozsoupla, jsou tam dva :-D ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!