klobása se špenátem

Dneska rozšířím zatím co do počtu skromný štítek, a to recept z kuchařky z edice časopisu Apetit, kterou jsem dostala od svých spolubydlících. Holky, určitě by Vám chutnal, teď po tom, co jsme se rozešly každá jinam, si ho musíte udělat samy. Hlavní roli v dnešním vaření bude mít klobása a špenát, zdánlivě netradiční kombinace, ale věřte, že už nebudete chtít nic jiného. Co víc, recept jsem trochu upravila, budeme péct z celozrnné mouky, tak jdeme na to!


Suroviny (na jeden koláč o průměru cca 26cm):
280 g celozrnné mouky 
125 g máslo
cca 2 lžíce studené vody
1/2 čajové lžičky soli

250 g špenátu (nejlepší je listový, já tentokrát měla nasekaný)
1 noha klobásy (kterou máte rádi, v původním receptu je 400 g)
1 cibule nebo 2 šalotky
1 stroužek česneku
1 balení mozzarelly
15 dkg emmentálu vcelku 
2 vejce
200 ml smetany (já použila na vaření, ale pokud si chcete dopřát, dejte víceprocentní)
sůl, pepř, olej 

Postup:
Z mouky, másla a soli si vytvoříme drobenku a oproti klasickému receptu přidáme jen dvě lžíce vody. Musíme s vodou opatrně, celozrnná mouka se chová jinak než bílá hladká. Nyní zpracujeme suroviny do hladkého těsta, které zabalíme do igelitové fólie a dáme na půl hodinky vychladit do lednice.


Mezitím si vytáhneme špenát z mrazáku, pokud nemáme čerstvý, a necháme povolit. 


Nastrouháme si oba dva sýry nahrubo.


A nakrájíme si klobásku a cibuli, které dáme na rozpálenou pánev a společně restujeme přibližně pět až osm minut.


Když klobása začíná pouštět barvu, přidáme k ní na pánev špenát a restujeme dál, když se zdá být vše hotové, zamícháme do směsi česnek.


A odstavíme. V tuto chvíli už můžeme vytáhnout odpočinuté těsto a připravíme si jej do formy. Pokud se Vám těsto drolí, přidejte klidně ještě trochu vody. Poté pomocí prstů těsto roztlačíme po celé ploše formy.


I nyní je třeba dát těsto ještě tak na pět až deset minut do lednice odpočinout a předehřejeme si troubu na 200°C.


Abychom neztráceli čas během toho, co si těsto odpočívá v lednici, můžeme si zatím vyšlehat dvě vajíčka se solí, pepřem a smetanou. 


Pak už si těsto vyndáme z chladu, propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nenafouklo.


A teď malá finta, na propíchané těsto dáme pečicí papír a ten zatěžkáme fazolemi.


A dáme péct na dvacet až pětadvacet minut do trouby.


Po uplynutí doby pečení, základ vytáhneme, fazole s pečicím papírem dáme strannou. Na upečený korpus nasypeme nastrouhaný sýr a špenátovou směs.


Nakonec vše zalijeme vyšlehanými vejci, smetanou a dáme péct na dalších dvacet až pětadvacet minut.


Až se quiche upeče, vyndáme jej z trouby a před podáváním necháme ještě pět minut stát.


A nyní už stačí jen nakrájet a můžeme podávat!


Máte rádi slané koláče nebo dáváte přednost těm sladkým? Pokud tento recept zkusíte, určitě se mi pochlubte a foto posílejte mailem nebo na facebook blogu (zde).






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!