když běloch potká bubáka

Balzamiko, vinný ocet obecně moc nemusím, ale nedávno se mi dostal do ruky (vlastně mi byl prozrazen) recept s touto pochutinou v kombinaci s ovocem a sladkým krémem. Zdá se Vám to divné? Mě to bylo také divné. První vlaštovky jste mohli vidět v mém článku o Špilberk FOOD festivalu (zde) a dneska konečně přišla řada na recept. Tak jdeme na to!



Suroviny (pro 3-4 osoby):
1 mascarpone (nebo ricotta)
1 dcl balazamika
1 limeta
250 g jahod

Postup:
Limetu pořádně omyjeme a nastrouháme její kůru do misky. 


Poté přidáme k nastrouhané kůře mascarpone. Aby se nám lépe dostávalo z vaničky, aniž by v ní zůstala půlka sýru, stačí propíchnout dno nožem před otevřením. Pak otevřeme a sýr sám vyjede. Stejné je to i u tvarohu.


Když máme mascarpone v misce, vymačkáme k němu šťávu z poloviny limety.


Vše pořádně zamícháme. Ideální je to vyšlehat, aby se nám šťáva se sýrem spojila a vznikl hladký krém. A směs dáme do lednice vyhladit. A vrhneme se na práci s balzamikem. To si nalejeme do rendlíčku nebo misky nad parní lázeň. Přidáme 5 kávových lžiček cukru a balzamiko s cukrem svaříme.


Jak? Balzamiko přivedeme k varu a vaříme, dokud nezačne houstnout. Poté stáhneme z ohně a ještě tak minutku dvě mícháme. Svařené balzamiko odstavíme (nebo dáme do lednice) a necháme vychladnout.


A nyní, když se nám chladí krém i balzamiko, si omyjeme jahody, zbavíme je stopek a nakrájíme. (Já je obvykle překrojím napůl a pak na plátky.) Pak už je vše připraveno a můžeme podávat. Pokud sledujete facebookovskou stránku blogu (zde), pak víte, že si se servírováním hraju a ani tento recept nebyl výjimkou.



Dali byste si? Co říkáte na takovou kombinaci? Nezapomeňte se zúčastnit mé trojkové giveaway.








7 komentářů:

  1. Děláš mi (opět!) chutě Baruš :))) Vypadá to skvostně, hned bych si dala!
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
  2. To je parádní recept, musím zkusit :o))

    OdpovědětVymazat
  3. Kombinaci si nedokážu představit, ale věřím, že je to velmi chutné.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc dobře, asi bych vyzkoušet měla:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!