kiš, kiš,....quiche!

Kuchařka od Apétitu mi udělala velkou radost, a tak nelením a zkouším, co to dá! Minule jsem psala, jak jsem půl víkendu vařila hovězí na víně a dnes to budou slané koláče, kterým Francouzi a všichni frankofilové neřeknou jinak než quiche (čti kiš)!

Ten na úvodní fotce je s kuřecím masem a se špenátem, recept na tuto "náplň" můžete najít zde. Dneska ale budeme připravovat quiche s kuřecím masem, sýrem a tymiánem, tak jdeme na to!

Suroviny (na 1 koláč o průměru 26 - 30 cm):
těsto:
280 g hladké mouky
165 g másla (vychlazeného)
1/2 kávové lžičky soli

náplň:
1 cibule
2 stroužky česneku
2 kuřecí nebo krůtí prsní řízky
1 kávová lžičky sušeného tymiánu
60 ml drůbežího vývaru
150 g ementálu nebo podobného sýra
30 g strouhaného parmazánu + 2 lžíce navíc
250 g smetany ke šlehání
3 vejce
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce másla + 1 lžíce olivového oleje

Postup:
Nejprve si připravíme těsto, které pak bude potřebovat odpočívat. Připravíme si dostatečně velkou pracovní plochu, na kterou si nasypeme mouku, na ní nakrájíme máslo na kostky a nasypeme sůl.


A nyní dostávají hlavní roli prsty. Z mouky, másla a soli totiž uhněteme drobenku.


Poté si v drobence uděláme malinký ďůlek, kráter, do kterého postupně nalijeme osm lžic studené vody a uhněteme těsto.


Nyní zabalíme těsto do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do chladu odpočívat. Nyní tedy máme čas na přípravu náplně. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky, můžou být klidně i větší. Dáme na pánev, kde máme lžíci oleje a lžíci másla, a necháme zesklovatět.


Když se nám cibulka pěkně leskne, dáme na ni kuřecí maso, tymián a zalijeme vývarem. Necháme restovat než se tekutina odpaří a odstavíme z plotny. 


A nyní se vrací zpět na scénu těsto. Vyndáme ho z chladu, rozbalíme z fólie a vyválíme na kolo o zhruba 2 cm větší než máme formu. Při válení si můžeme poprášit těsto moukou, ale nepřehánějme to. Na válečku přeneseme těsto do formy a prstama jej přitlačíme do krajů, tak aby se tam vešlo co nejvíc náplně. Takto připravenou formu dáme ještě na 5 až 10 minut do chladu. Volný mezičas vyplníme tím, že si nastrouháme ementál a parmazán. Troubu si předehřejeme na 200°C. Než dáme těsto do předehřáté formy, vystřihneme si kolo z pečicího papíru, vložíme jej do formy a nasypeme na něj pár fazolí nebo třeba cizrnu, aby bylo těsto zatěžkané, pak už jej konečně vložíme do trouby, a to na celých dvacet minut. Po necelé půl hodině sejmeme pečicí papír s luštěninami a pečeme ještě 5 až 10 minut.
Nyní vyjmeme formu z trouby, opatrně, je horká, a naklademe do ní náplň z kuřecího masa, posypeme ji ementálem s parmezánem. Na sýrovou vrstvu nalijeme rozšlehaná vajíčka se smetanou a navrch ještě posypeme zhruba 2 lžícemi parmazánu. To vše dáme do trouby a necháme tam dalších 20 až 25 minut.


 A když už máme upečeno, necháme koláč asi pět minut stát, a pak už můžeme krájet a vychutnávat! Pozor, je to lehce návykové... Dobrou chuť!

PS: Napište mi, jak se Vám koláč povedl a jakou náplň jste zvolili. Na těsto totiž můžete dát i spoustu dalšího jako brambory s rozmarýnem a pod. Už se těším na Vaše postřehy!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!