losůsek v postýlce

Dnešní vaření bude inspirováné létem. Miluju lososa a v této kombinaci je naprosto nepřekonatelný! A přitom jde o recept, který pochází z pera Dity P., z dob, kdy ještě nebyla tak známá v naplno se věnovala časopisu Albert. Tak jdeme na to!




Losos v postýlce

Suroviny (pro dva):
steaky lososa (velikost dle Vaší spotřeby, někomu stačí malý, někdo dychtí po velkém)
cherry rajčátka (na větvičce vypadají líp)
jedna menší cuketa
brambory
jeden menší celer
mléko, máslo, hořčice (hrubozrnná nebo třeba dijonská, dle chuti), sůl

Postup:
Začneme přípravou kaše. Oloupeme brambory a celer. Celer nakrájíme na drobné kostičky (jinak by se vařil neúměrně dlouho). Dáme obojí vařit v osolené vodě. 


Mezitím si připravíme papírové postýlky (nebo mističky). Je to jednoduché, je potřeba si odtrhnout tak třicet čtyřicet čísel pečicího papíru a od jednoho rohu začnete rolovat dovnitř. Nejde o tvar, jen o to, aby nám šťáva z nich neutíkala na plech nebo do trouby.



Poté si nakrájíme lososa na potřebné porce a vložíme ho do postýlky. Přidáme k němu pár cherry rajčátek a plátky cukety. Postýlky pak posolíme a zakápneme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme na 190°C přibližně patnáct minut.


V průběhu pečení si dáme ohřát mléko na kaši a slejeme brambory. Ty pak rozšťoucháme (pozor, kaši nešleháme ale jen šťoucháme). Do brambor přidáme mléko (raději míň, přidat můžeme vždycky), dvě lžíce másla a lžičku hořčice (já používám dijonskou). 


A pokud čekáte na strávníky, hotovou kaši v hranci přikryjte pokličkou a dejte do peřin. Nebojte se o peřiny, nechytnou a kaši udrží krásné horkou. Poté je lepší než ohřívaná v mikrovlnce.


A když se dopeče losos, tak už stačí jen vše naaranžovat na talíř a můžete baštit. Dobrou chuť!





2 komentáře:

  1. Tak to bych si dala moc ráda. Miluji celer, lososa a vlastne i zbytek surovin :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!