medovníček

Medovník asi už každý někdy v životě ochutnal. Je to lahodný sytý dort, na kterém, pokud ho nepokapete, nenajdete ani trochu čokolády, což je pro některé jedince (jednoho mám doma) důvod k veliké radosti. Zvlášť, když jej darujete jako dort narozeninový. Existuje mnoho způsobů, jak jej vyrobit, já Vám přináším ten, který jsem ozkoušela a zatím měl vždycky vynikající ohlasy. 



Suroviny:

Korpus (těsto na placky):
450 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
180 g másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
6 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany (ke šlehání)


Postup:
Uděláme si vodní lázeň (do většího hrnce menší nebo nerezovou misku) a nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Šleháme asi pět minut, než dostaneme krém, který nebude hustý. Stáhneme oheň pod lázní a necháme krém nad ní s občasným promícháním odpočinout. Mezitím si do mísy vedle vysypeme hladkou mouku, kterou smícháme s jedlou sodou. Do této směsi pak přidáme teplý krém a vypracujeme těsto.


 Nyní máme dvě možnosti - buď si těsto rozválet na 2-3mm na pečící papír a vykrojit požadované placky (cca 5kusů) nebo těsto rozválet na pečící papír a placky vykrojit až po upečení a nebo si těsto rozdělit na pět stejných dílů, které následně rozválíme a vykrojíme z nich placky. Já jsem naposledy použila první metodu. Placky pečeme při 180°C zhruba čtyři minuty. To, co Vám zbyde po vykrojení placek také rozválejte a upečte zvlášť, následně pak z těchto dílů utvoříte drobenku, kterou budeme později potřebovat. Upečené placky necháme vystydnout na pečícím papíře a zatím si připravíme sirup a krém, začneme krémem.

Krém:
70 g umletých vlašských ořechů
200 g másla
1 sladké kondenzované mléko (v plechovce)


Začneme tím, že den předem necháme zkaramelizovat kondenzované mléko, a to buď hodinovým vařením ve vodě v papiňáku nebo dvouhodinovým vařením ve vodě v klasickém hrnci. Zkaramelizované mléko musí být na krém vychladlé, proto je lepší jej vařit den předem. Nikdy jej neotvíráme teplé, vystříklo by.
Všechny suroviny promícháme až dostaneme krém. Nedáváme jej ztuhnout do lednice, špatně by se s ním manipulovalo. Dáme jej tedy jen odstát stranou a jdeme na sirup.



Sirup:
2,5 lžíce cukru krystal
1,5 dcl vody
a můžeme přidat lžíci rumu (já osobně ji nedávám)

Sirup vyrobíme jednoduše svařením cukru s vodou a případně rumem. Potém již můžeme začít se skládáním, kapáním a potíráním....



....připravíme si již talíř, podnos, na kterém budeme moci dort dát do lednice, do chladu, bude pak s dortem mnohem snažší manipulace. Spodní placku dortu pokapeme sirupem jen zvrchu. Poté ji potřeme krémem (pozor, krém nám musí vystačit na všechny vrstvy i závěrečné potření celého dortu, takže přiměřeně). Dále vezmene další placku, tu už pokapeme sirupem zespod i zvrchu. Pak natřeme krémem a pokračujeme, až máme všechny placky slepené. Poté natřeme dort zvrchu i ze stran krémem a posypeme drobenkou z upečených zbytků těsta smíchaných s namletými vlašskými ořechy.



A je hotovo. Teď už jen stačí dát dort na zhruba den do lednice či chladu, a pak už si jej můžete zakrojit ke kávě či čaji. Samozřejmě, čím déle jej necháte odpočinout, tím se chutě více promísí a celkový výsledek bude ještě lepší. Tak tedy přeji sladkou dobrou chuť a napište mi, co nejraději pečete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!