Moji milí,

slíbila jsem Vám rozšíření témat článků, a je to tady! Začneme dezertem. Sladké má snad každý rád. A tímto dortem vždy udělám radost všem svým blízkým. Jedná se o cheesecake, který byl dodatečným úkolem v tomto týdnu v pořadu Prostřeno!. Soutěžící měli připravit dort pečený, nepečený, slaný, bez mascarpone,... Pravdou je, že existuje spousta receptů. Na mě je osobně mascarpone moc drahé, i když pro Vás mám na někdy příště připravenou i variantu z philadelphie. Takže, kdo chcete okusit ten můj cake, tak čtěte dál. Vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak se Vám to povedlo.

Cheesecake à la bára.kára

Suroviny - korpus (na formu o 26cm)
200g sušenek (směs klasických Bebe a Lotus sušenek, poměr je na Vás)
100g rozpuštěného másla

1 sáček vanilkového cukru
cca půl lžičky skořice (dle chuti)

Suroviny - náplň
500g polotučného tvarohu
(ve vaničce)
500g bílého jogurtu
1 ztužovač šlehačky
(např. Smetana-fix)
4 velká vejce
200g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru

Postup
Sušenky rozdrtíme. Neměly by být úplně na prášek. Chcete znát moji taktiku? Sušenky dám do igelitového sáčku. Ten zauzluji a zabalím do čisté utěrky. A následně proklepu ze všech stran paličkou na maso. Obvykle to stačí a výsledek je geniální. Poté sušenky smícháme s vanilkovým cukrem, zaprášíme skořicí a zalijeme rozpuštěným máslem.


Takto připravené sušenky pořádně smícháme. Bude se Vám možná zdát, že je toho másla málo, ale po řádném promíchání by měly být všechny drobečky mokré. Připravenou sušenkovou "drť" naklademe na dno dortové formy. (Pokud ji nemáte, můžete použít i kulatou zapékací mísu nebo obyčejný pekáček. V tomto případě ale počítejte, že možná budete muset ingredience přidat, aby Vám základ pokryl celé dno. ) Korpus ke dnu přitlačíme skleničkou nebo třeba gumovou stěrkou a formu dáme odpočinout do lednice.


Než se dostaneme k dalšímu kroku, předehřejte si troubu na 150°C. Nyní už přichází na řadu náplň. V menší misce smícháme tvaroh s jogurtem a ztužovačem šlehačky. V druhé a větší misce rozšlehejte vejce s vanilkovým a krupicovým cukrem. (Šlehat můžete ručně nebo strojem.) A do směsi z vajec po lžicích přidávejte tvaroh s jogurtem a šlehejte až budete mít celistvou směs. 



Tu pak nalejeme na vychladlý korpus. Formu dejte do trouby a pečte hodinu. Po uplynutí jedné hodiny nechte dort v troubě vychladnout. Pozor!!! Během pečení ani chladnutí NESMÍTE otevřít troubu, jinak by Vám tvaroh spadl a místo dortu byste měli jen nažloutlý kráter.


Vychladlý dort můžete podávat jen tak nebo jej ozdobit čerstvým ovocem a to natřít želatinou či podávat s rozmačkaným/rozmixovaným ovocem a zakysanou smetanou. Naposledy jsem měla k dispozici misku čerstvých malin, tak jsem je natlačila na korpus a poté zalila náplní a také se to setkalo s nadšením. Toto berte jako berličku a víc už je na Vaší fantazii. Každopádně mi dejte vědět, zda jste pekli a jak to dopadlo.

1 komentář:

  1. Padl dotaz, jak dlouho dort stydne. Popravdě, netuším. Vždy jej nechávám chladnout přes noc v troubě. Ale zhruba po hodině můžete do dveří trouby strčit vařečku a pomalu mezeru zvětšovat, ale jen opatrně. Řekla bych, že dort by mohl tímto způsobem za tři čtyři hodiny vychladnout. Pokud to někdo budete zkoušet, napište sem, jak dlouho to trvalo a jak jste na to šli ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!