Hraběnka na plechu

Taky si užíváte babí léto? Nebo už tento podzimní nemáte rádi? Ať je to jak chce, nadcházející roční období nám nabízí spoustu kulinářských lákadel, která by byla škoda nevyužít. Již na sklonku léta začínají dozrávat jablka, a pak už jich je najednou moc a člověk ani neví, co s nimi. Tedy pokud zahradu, což je můj případ. Takže je buď můžeme zavařit jako kompot, džem nebo pyré, ale já preferuji variantu okamžitého zpracování. Proto Vám dnes přináším jednoduchý recept na "hraběnčiny řezy" tak, jak je máme rádi my, zn. zvládnou je i začátečníci. Ostatně o mém pobytu v kuchyni Vám taky plánuji napsat. Jste připraveni? Tak jdeme na to!



Hraběnčiny řezy

Suroviny - těsto 
4 žloutky
150g krupicového cukru
200g tuku (Hera nebo máslo)
450g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru

Suroviny - náplň
4 bílky
100g krupicového cukru
jablka
třtinový nebo vanilkový cukr
skořice
ořechy

Postup
Začneme tím, že si oddělíme žloutky a bílky. Bílky prozatím dáme stranou, budeme je potřebovat až na náplň. Oddělené žloutky utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem.


Mouku smícháme s práškem do pečiva a nasypeme na vál nebo kuchyňskou linku. Tady totiž "čistá" práce končí a na řadu přichází ruce. (Pozor, kdo nosíte prstýnky a náramky jako já, je lepší je sundat, abyste je neměli plné těsta.) Na mouku naklademe utřené žloutky s cukrem a přidáme tuk.


Tuk je lepší prsty rozmačkat na menší kousky, lépe se Vám bude těsto vypracovávat. (Pokud budete pracovat s menšími kousky, můžete použít tuk přímo z lednice jako já.) A nyní přichází na řadu ruční práce. Všechny suroviny hněteme do té doby, než získáme tužší celistvé těsto. Odkrojíme z celku jednu třetinu, kterou dáme odpočinout do lednice a zbylé dvě třetiny rozprostřeme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech.


Těsto je lepivé, takže se hůř válí válečkem. (sJá obvykle používám, co mám po ruce, takže například zavařovací klenici.) Ale nakonec stejně použiju prsty. Je potřeba, aby vrstva těsta na plechu byla rovnoměrná, abychom po upečení neměli jeden roh vypečený a druhý nedopečený.
Takto připravené těsto na plechu je hotovým základem a nyní se můžeme vrhnout na náplň!


Než přejdeme k dalším krokům, zapneme troubu na 180°C, aby byla akorát předehřátá, až ji budeme potřebovat. Samotná náplň je vrstvená. Jako první přijdou na řadu ořechy. Můžeme použít lískové ořechy, vlašáky nebo mandle. (Prostě to, co máte rádi a najdete při pečení ve špajzu.) Ořechy nameleme, nastrouháme nebo třeba jen nahrubo nasekáme. Výhodou je, že pokud jste na ořechy alergičtí, můžete první vrstvu náplně přeskočit a na výsledek to nebude mít vliv.


Druhou vrstvou jsou nastrouhaná jablka. Jejich množství je na Vás. Čím víc jich bude, tím vyšší koláč budete mít. Ať už budete mít jablka domácí či kupová, sladká nebo kyselá, je potřeba je oloupat a nahrubo nastrouhat. Takto připravená jablíčka pak již jen naklademe na těsto s ořechy a zasypeme dle chuti vanilkovým, skořicovým nebo třtinovým cukrem. (Pokud použijete skořicový cukr, pak již nepotřebujete zasypávat samotnou mletou skořicí, jak je tomu u vanilkového neco třtinového cukru.)


Právě přišla řada na (ne)zapomenuté bílky. Vemte do ruky šlehač, jdeme tvořit sníh. K bílkům přidáme krupicový cukr a šleháme do doby, než se nám v nádobě bude lesknout nadýchaná, bílá, lesknoucí se hmota, která ale z nádoby po jejím otočení nestéká a nekape. Takto připravený sníh, naklademe na jablka. A na závěr všeho na sníh nastrouháme, opět nahrubo, třetinu těsta, která na nás doteď čekala v lednici. Máme hotovo a můžeme dát péct, zhruba na půl hodiny až těsto zrůžoví.

Dobrou chuť! A napište mi, jak se Vám hraběnky povedly.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!