brambory a zebry

V jednom z předchozích článků jsem Vám slíbila zjistit původ francouzských brambor. Řeknu Vám, čekala jsem, že to bude větší dobrodružství. Našla jsem dva zdroje, které se v jádru věci shodují, jen se liší v omáčce okolo. Jednou zase chtěli být Češi světoví!


Brambory

Takže, abychom to s těmi bramborami uvedli na pravou míru. Francouzi mají "podobný" pokrm také. Jeho základem jsou brambory a najdete v něm také uzeninu, ale tím jejich podobnost končí. Do těch českých se přidává uvařené i rozšlehané vejce, kyselá okurka, prostě co dům dal. Ty francouzské jsou obohacené o sýr -  Reblochon z Horního Savojska. Podle jednoho zdroje se nazývají ty pravé francouzské Tartiflette. Jde o poměrně mladý pokrm pocházející z osmdesátých let minulého století, který byl součástí marketingové podpory výrobců tohoto sýra. Tartiflette jsem ochutnala a věřte mi, je to zcela něco jiného než naše české francouzské brambory!
Kde se ale vzal u českého jídla přídomek "francouzské"? Jeho původce dneska již těžko dohledáme, ale pravděpodobně se jednalo o člověka historicky vzdělaného, který chtěl poukázat na fakt, že francouzský král Ludvík XIV. byl jedním z prvních jedlíků brambor.



Zebry

Při každodenním ranním zjišťování novinek vždy natrefím na nějakou peprnost nebo zajímavost. Včera to byla francouzská ministryně zdravotnictví a její rady a dneska jsou to zebry a jejich zbarvení. Konkrétně mě zaujal článek na idnes, který informuje o tom, proč jsou zebry takto zbarvené. Dokonce se v článku dozvídáme, že zebří embrya jsou černá, tedy, zebry jsou s definitivní platností černé s bílými pruhy, ač to tak u narozených jedinců nevypadá :-D
Krásný je u článku již nadpis: "Proč mají zebry pruhy? Protože se z nich mouchám motá hlava." Cha, to je argument. Je podložený výzkumy, které prokazují, že díky bílým pruhům na zebry útočí méně hmyzáků. Mají to štěstí. letošní léto se opálím do pruhovata. Ne, kecám, neopálím. Půl léta budu ve Švýcarsku a bůh ví, co bude během té druhé. Určitě nějaký čas na zámku, a tam opálení nehrozí ;-)

Zdroje:
http://kosackuv.blog.cz/1110/divne-nazvy-francouzske-brambory
http://ptaci-perspektiva.blog.cz/1201/jidlo-a-nazvy-fakt-zajimave
http://www.google.com


1 komentář:

  1. Děkuji za vyčerpávající článek! :) tak teď už vím, jak je to s brambory i se zebrami.. nejspíš :D Těším se na další příspěvek ;) Zee

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, pokud byste měli jakýkoli dotaz, napište na barakara@email.cz nebo do zpráv na FB. Krásný den!